Tüm Haberleri GösterDAÜ SAYMER'in Fiziksel Aktivite Günü Mesajı
Yayınlanma Tarihi: 6 Nisan 2020, Pazartesi
Evde Kaldığımız Corona Virüs Salgını Boyunca Fiziksel Aktiviteyi Artırmaya Yönelik Öneriler
Uzm. Fzt. Hayriye Tomaç
Tüm dünyayı sarsan Corona Virus (Covid-19) salgını nedeniyle sosyal izolasyon ve evden çıkmama önlemlerinin alınmasıyla birlikte günlerimizi çocuk, genç, yetişkin, yaşlı, sağlıklı, hasta veya engelli birey olarak ev içerisinde geçirmek zorundayız.
Aktif olmadan, oturarak geçirdiğimiz her geçen gün fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkilemekte ve hastalıklara açık hale getirmektedir. Hastalığı olan bireylerin durumunu ise olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden yaşadığımız yerin durumuna bağlı olarak ev ya da oda içerisinde fiziksel aktiviteyi teşvik edici durumları yaratarak bu süreç boyunca günlük yaşantımızı aktif geçirmek hayati önem taşımaktadır.
Önlemler doğrultusunda spor salonları ve açık hava spor yerleri gibi fiziksel aktiviteyi teşvik edici mekanlardan uzak kalıyoruz. Bu nedenle yaşadığımız yerde (bahçeli bir ev, apartman dairesi, öğrenci yurt odası gibi) fiziksel aktiviteyi teşvik edici ortamı ve durumu kendimizin yaratması sağlığımız açısından önemlidir.
Toplum olarak bireysel farklılıklara (yaş, kilo gibi) ve hastalıklara (kanser, diyabet hastalığı gibi) sahibiz. Bu nedenle herkesin aynı egzersizi yapması da uygun değildir. Bu süreçte öncelikle bireysel farklılıklarımız göz önünde bulundurularak yaşadığımız yer içerisindeki hareketliliğimizi artırmayı hedeflememiz bizim için daha sağlıklı bir başlangıç olacaktır. Böylelikle bilinçli olarak artırdığımız hareket miktarımız hem bu dönemdeki hareketsizliğin olumsuz etkilerini önleyecek hem de vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirip, virüs ve bakterilerle savaşmasına katkı sağlayacaktır.
Size bu bağlamda bazı önerilerde bulunup yön gösterici olmak istiyoruz:
1) Yaşadığımız yer içerisinde hareketi engelleyici faktörleri ortadan kaldırmayı hedeflemeliyiz.
- Yaşlı bireyler için ev içerisinde engelleyici ve düşme riskini artırıcı halı, orta sehpası ve az aydınlatma gibİ faktörlerin olması
- Yetişkin ve genç bireyler için evde yemek yapımı için sık mutfak kullanımı ve bundan dolayı fiziksel aktiviteye zaman ayırmada kısıtlılık yaşadıkları düşüncesi
- Hasta veya engelli bireyler için onları engelleyici oda düzeninin olması
gibi faktörler fiziksel aktiviteyi engelleyici durumlar olup bunları öncelikle ortadan kaldırmayı hedeflemeliyiz.
2) Bizi fiziksel yönden aktif kılacak ve harekete teşvik edecek durumları ev veya oda içerisinde göz önünde bulundurmalıyız.
- Evimizde olan sportif araçlardan (yürüme bandı, bisiklet vb.) olabildiğince fazla yararlanabiliriz.
- İki katlı bir evde kalıyorsak fiziksel aktivite için merdivenlerinden yararlanabiliriz.
- Her gün evin bir çekmece/dolabını temizleyip, tertipleyebilirsiniz.
- Bahçeli bir evde kalıyorsak fiziksel aktivite için bahçesinden (ekme, biçme, bahçe tasarımları, sulama, araba yıkama) yararlanabiliriz.
- Televizyonda film veya dizi izlerken devamlı sabit oturmak yerine bu sırada odanın tozlarını alabilir, yerleri silebilir vb. işler yapabiliriz.
- Hasta ve engelli bireyleri de evdeki diğer bireylerin aktivitesine katmalıyız ve onları kendi bakımlarını ve hareketliliklerini sağlayacak şekilde teşvik ederek desteklemeliyiz.
- Hasta ve engelli bireylerin durumlarına göre yaptığımız ev işlerine dahil etmeliyiz.
- Germe ve kuvvetlendirme egzersizlerinden biliyorsanız yapabilir veya bir fizyoterapistten size özel olması bakımından bu konuda destek alabilirsiniz.
Bu zorlu süreçte bulunduğumuz ve yaşadığımız yeri avantaja veya dezavantaja çevirmek bizim elimizdedir. Toplum olarak bilinçli farkında olup kendimizi ne kadar fiziksel, ruhsal ve zihinsel yönden aktif ve güçlü kılarsak, sağlıklı günlere daha yakın oluruz.